Психотерапевтът Илен Коен, изследва как хората понасят критика. Тя посочва, че

...
Психотерапевтът Илен Коен, изследва как хората понасят критика. Тя посочва, че
Коментари Харесай

Шамар в лицето: Как да се справяме с критиката

Психотерапевтът Илен Коен, изследва по какъв начин хората понасят рецензия. Тя показва, че на множеството хора не им е прелестно, някой да им постанова мнението си, изключително в случай че то не е поискано.

Ако употребявате опиати и фамилията ви, ви кара да спрете, това е рецензия, на която е добре да обърнете внимание, показва психотерапевтът. По думите ѝ в случай че нещата, за които ви подлагат на критика, не отразяват действителността, това е сигнал, че нечий нападки са обвързани с персоналното светоусещане на индивида, който ги насочва.

Ето по какъв начин да реагирате на рецензията от хора, които виждат единствено грешките ви:

" Необходимо е да работите върху себе си, с цел да се развивате ", безапелационна е Коен. Според нея, " хората би трябвало да се усъвършенстват без напън ".  " Когато някой ви подлага на критика незаслужено, размисълът върху това, което споделя, може да ви е от полза ", счита специалистът. 

Полезно е да помислите, кои от вашите недостатъци е належащо, неотложно да измененията, споделя Коен. Според нея в случай че човек сам осъзнае минусите си, ще му бъде доста по-лесно да ги одобри, когато ги чуе от някой, под формата на рецензия. 

Как да реагираме на несправедлива рецензия?

Първата стъпка, когато се почувствате подложени на критика, е да изясните кой сте, какви са позитивните и негативните ви качества, върху какво би трябвало да работите, посочва Илен Коен.

" Това ви разрешава да изследвате какъв брой удобно се чувствате, позволявайки на другите да ви дадат мнение за живота ви - даже и да е негативно, без да ви кара да се чувствате, че би трябвало да измененията нещо или да се отбраните ", изяснява психотерапевтът.

Понякога поставяте граници сред вас и хората в живота ви, във връзка с рецензията, с която ви заливат, споделя Коен и изяснява, че това е нещо естествено. Постоянното незаслужено критикуване, може да ядоса всеки. Не бива да позволявате рецензията да понижи самочувствието ви, безапелационен е специалистът. 

“How to Handle Criticism for Greater Personal Growth ”
— The Mindfulness Meditation Institute (@TrainingMindful)
Как да се справите с критик, който е в основата на вашия неуспех

Ако продължавате да се ядосвате, когато ви подлагат на критика или се чувствате по този начин, като че ли някой поддържа вашия неуспех, първо изяснете, че вие, вашите решения и дейности не заслужавате рецензиите, които сте получили.

След това следвайте тези препоръки:

1. Създайте вътрешно успокоение

" Опитайте се да останете спокойни и съсредоточени, без значение дали метафоричният пестник в лицето идва от фамилията, приятелите или сътрудника. Всяка рецензия може да подхрани гнева , тъй като поражда възприятие за некомпетентност. През множеството време изразяването на този яд единствено ще утежни нещата и ще даде на вашия критик самочувствие. Така че, когато дойдат грубите думи, отделете минута, с цел да дишате и обмислите отговора си. Не правете импулсивни мнения ", поучава Коен.

2. Отговаряйте, не реагирайте

След като установите вътрешно успокоение, ще ви бъде по-лесно да отреагирате съответно, вместо ядосано, показва специалистът и дава образец: " Може да отвърнете, че чували сходни нападки и преди или ви се говори за нещо друго ", казва Илен Коен.

3. Повторете думите на вашия критик

" Въздържайте се, повторете недоволството на вашия критик, като се уверите, че го разбирате ясно. Можете да започнете, като кажете: Искам да съм сигурен, че съм ви чул вярно. Целта е да се концентрирайте върху думите, а не върху страстите ", поучава още психотерапевтът.

" Агресивният човек може да се надява да ви ядоса. Или може да желаят да приемете рецензията, с цел да се овластят. Вместо това вие отклонявате фокуса от реакцията си и го връщате назад към индивида, който ви подлага на критика – без да ги приемате ", разказва Коен.

4. Отворете полемика

" Това, че не сте прекомерно прочувствени, може да изненада вашите критици, като им разреши да се замислят по-дълбоко върху думите си. Ако това се случи, може да се организира почтен диалог. Полезно е да употребявате думи и изрази, които демонстрират вашата позиция ", счита специалистът. 

Коен дава образец, като поучава да кажете: „ Виждам по какъв начин може да ви хрумне тази концепция, само че ми позволете да ви кажа моята позиция. “

По думите ѝ сходен отговор, демонстрира, че сте отворени да говорите за отправената към вас рецензия. Според нея такава реакция показва, че сте подготвени да видите тяхната вероятност - това ще ги обезоръжи и ще ги отвори да ви изслушат, показва тя.

По-малко евентуално е да бъдете чути, в случай че пренебрегнете изявлението на отсрещната страна, споделя специалистът.  Естествено е да реагирате остро на несправедлива рецензия и от време на време няма по какъв начин да я избегнете. 

Промяната на отговорите ви към сериозни хора лишава време и работа. Въпреки това, в случай че съумеете да управлявате страстите си, близките ще трансформират отношението си към вас. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР